Svaka priča vrijedna pričanja treba biti zabilježena u OBLAKU

Vaši najbolji radnici mogu biti nezavisni profesionalci

Tijekom posljednjih nekoliko godina, jaz digitalnih vještina stvorio je neprekidna potražnja za visoko obrazovanim radnicima unutar organizacije. Svi smo se pitali gdje možemo pronaći talentirane pojedince koji nam su potrebni za izradu web sustava i poslovnih odluka koje će oblikovati budućnost gospodarstva. Prema posljednjim izvješćima, digitalne vještine su u opadanju. Postoje jasni elementi o boljem razumijevanju kako raditi, kako procijeniti, interpretirati, primijeniti i stvoriti podatke na digitalnoj bazi. Ima više elemenata koji zahtijevaju primjenu informacija s interneta i drugih sustava koji zahtijevaju radnike koji su vješti u rješavanju ogromnih skupova podataka. Unatoč tome, mnoge tvrtke prvenstveno zapošljavaju slobodne i nezavisne profesionalce (eng. freelancer).

Dio razloga zašto mnoge tvrtke rade sa slobodnjacima je da je jednostavno lakše raditi s njima. Zbog porasta komunikacije u oblaku, svatko može raditi u bilo kojoj skupini s bilo kojeg mjesta, dok su svi međusobno spojeni bez obzira na daljinu. Veće organizacije imaju softver koji može pratiti i organizirati svoje konferencijske pozive za njih, a to je samo djelićak u moru ideja trenutne i stalne komunikacije koja čini takvu vrstu zaposlenja danas dostupnom i djelatnom.

Slobodnjaci i budućnost

Broj ugovora s takvim radnicima se blago povećava zbog loših gospodarskih pokazatelja. Međutim, još uvijek postoje mnogi slobodnjaci koji sa svojim vještinama brže odgovaraju na visoke tehničke zahtjeve tržišta i koji su bolje prilagođeni negoli ostali. Neki od takvih radnika mogu iskoristiti trenutne tehničke vještine kako bi zaradili mnogo novca neovisno radeći sa više tvrtki ili kroz uspostavljanje i gradnju svog poslovnog carstva. To je korisno zato što mnogim tvrtkama kronično nedostaje vrhunskih tehnoloških talenata, te su spremni raditi sa slobodnjacima u kratkom roku, ako to znači raditi sa stručnjakom u tom području.

Kako vrijeme prolazi, vrlo je vjerojatno da će kultura slobodnih kozultanata i dalje rasti sve dok kronično nedostaje stručnjaka sa tehničkim vještinama u određenim strukama i zanimanjima. Za sada, tvrtke koje imaju problema s privlačenjem ili čuvanjem najboljih talenata možda bi trebale razmisliti o edukaciji svojih djelatnika za rad od kuće, tako da ne moraju plaćati nekoga za uletavanje i rješavanje svojih problema.

Podijeli: