Svaka priča vrijedna pričanja treba biti zabilježena u OBLAKU

Umjetnost programiranja u rukama žena

Yahoo ima direktoricu, to više manje svi znamo, ali reći da je imenovanje Marisse Mayer na jednom od najtraženijih izvršnih mjesta u virtualnom svijetu na neki način rješava manjak žena u računalnoj sferi, bilo bi nevjerojatno kratkovidno priopćenje.Nemojte me krivo shvatiti - super je imati nekoga poput gospođe Mayer na čelu firme kao što je Yahoo. To sigurno daje dobar presedan za druge ženske zaposlenice s upravnim ambicijama. Ali količina medijske pozornosti koju je Mayer dobila samo zbog svog spola - od članaka gdje se naglašava njezin osobni život (udala se za manekena, prijateljica je s Obamom), do žutih novina u kojim se jedino analizira kako dobro izgleda, je samo pokazatelj da tu postoji malo veći problem.

Iz bilo kojeg razloga, nekako svi ustraju u tome da je računalna tehnologija isključivo rezervirana za muškarace, a to je svojstveno diskriminirajući pogled industriji koja ljubomorno čuva mnoge sposobne žene. Dakako, ima još puno posla kojeg treba odraditi, ne samo iskorijeniti taj inžinjerski stereotip, nego i učiniti žene da se osjećaju ugodno gradeći karijeru u uredima u kojima se hrpa muških glava okreće svaki put kada dva X kromosoma uđu krozu vrata. Ali, zato se Google hrabro odvažio na rješavanje ovog problema.

50 milijuna eura za žene koje programiraju

Čini se da ta firma nikad olako ne odustaje od velikih stvari - to je firma koja teži tome ne samo da "Street View" obiđe cijeli svijet, već i da dokaže da ima puno više u svim samozatajnim ženama - Google je odlučio vratiti žene ondje gdje pripadaju i gdje se osjećaju kao doma (mislim neke, ne baš sad sve). Da bi to postigli, uložili su 50 milijuna eura u projekt koji je usmjeren podučavanju osnova programiranja za žene. 

Prva faza projekta započela je u New Yorku za 150 djevojaka u srednjoj školi elektrotehničkog smjera. Kako bi privukli potencijalne programerke, doveli su i Chelsea-u Clinton i glumicu Mindy Kaling.

„ Programiranje je zakon, ali većina djevojaka ne misli tako" rekla je Kaling. „Inicijativa ne mora nužno pokazati djevojkama nešto što bi mogle raditi, već nešto što bi mogle zavoljeti raditi.“

Projekt se nastavlja u Bonnu, Zuerichu, Ženevi i završava u Moski. Veliki dio Googleovog projekta je interaktivna web stranica koja osim što opisuje ciljeve projekta, također pokazuje osnove programiranja svima koji posjete stranicu. Među inim stvarima koje možete isprogramirati na stranici su i narukvice koje se onda mogu tiskati na 3D printeru.

Ne znam za vas dečki, ali curama u Skvidu to je razlog za slavlje.

Podijeli: