Svaka priča vrijedna pričanja treba biti zabilježena u OBLAKU

Učestali napadi na računala poslovnih subjekata

PAŽNJA! Ukoliko ste završili s radom u net-bankingu, izvadite iz računala kriptografski uređaj (pametnu karticu ili USB ) i spremite je na sigurno mjesto.“  Danas gotovo svakodnevno prilikom plaćanja računa, s ovom porukom se susreću vlasnici poslovnih subjekata  koji u internetskom bankarstvu autoriziraju transakcije karticama i čitačima ili USB sigurnosnim uređajima spojenima na računala.Val internet kriminala udara na tvrtke snažnije negoli ikada ranije. Hakeri se više ne smatraju izoliranim pojedincima koji nešto čačkaju po kodovima u neuglednim sobicama.  Sektor virtualnog kriminala je zapravo uspješna industrija koja doživljava nezapamćenu  razinu rasta, u velikoj mjeri zbog činjenice da mnoge tvrtke nemaju obrambene mjere kojima bi se obranile. Bilo iz nemara ili neznanja (ili oboje), veliki broj firmi odbija poduzeti korake koji bi im mogli pomoći da budu sigurniji.

Jedan takav korak leži u uvođenju rješenja objedinjenih komunikacije. Korist od uvođenja objedinjenih komunikacija je dvojaka. Prvo, unificirane komunikacije su po prirodi siguran sustav, a time bi se smanjio rizik od napada. Drugo, integrirajući različite načine komunikacija poput teksta, videotelefonije i e-pošte, unificirane komunikacije brže stvaraju kanale kroz koje se upozorenja o potencijalnom napadu na sustav brže šire.  Na primjer, ako zaposlenik u uredu u Zagrebu shvati da su serveri napadnuti, on brzo i jednostavno može obavijestiti i kolege u Njemačkoj o mogućnosti napada.

Sam pogled na iznose koji nestaju s računa drugih korisnika putem internet kriminala sugerira svakom drugom, za sada pošteđenom poslovanju, da poduzme preventivne mjere u vezi s mogućim napadima, te je pravo vrijeme da se apsolutno isprave svi propusti ukoliko postoje.  

Par stotina milijardi razloga da se zabrinete 

Što dulje tvrtke ignoriraju internet kriminal, sve više se postavljaju u poziciju da postanu  njegova sljedeća žrtva - i vjerujte nam, nije nam cilj da ovo zvuči hiperbolično. Ako se zanemari poslovna sigurnost,  doslovno je vrlo vjerojatno da ćete biti napadnuti. Ti napadi su se pokazali izuzetno korisnim za sve one koji ih provode, a u nedavnom izvješću tvrtke McAfee stoji da je u internetskom kriminalu ispražnjeno  445 milijardi dolara prošle godine!  Budući da cijeli internet generira između $ 2 i 3 trilijuna dolara godišnje,  neželjeni virtualni posjetioci isprazne oko 20 posto tog prihoda. Kada je riječ o internet kriminalu, žrtve su one koje imaju najviše za izgubiti - dakle, listu najčešćie napadnutih predvode poslodavci u SAD-u, a iza njih EU s Njemačkom, što zapravo govori o poražavajućim podatcima kada uzmemo u obzir ekonomije tih država te sredstva koja bi trebali izdvojiti za zaštitu istih. 

O većim žrtvama internet kriminala za sada nema podataka, osim dječje bolnice u Klagenfurtu, koja se nakon izlaganja informacija podataka za više od 14.000 pacijenata, dovela u situaciju osobnog  kompromitiranja kao rezultat djelatnikovog nenamjernog slanja informacija o pacijentima neovlaštenim osobama. To jasno govori o tome koliko je potrebno da sve organizacije daju pozornost sigurnosti koju zaslužuje.

Mi u Skvidu znamo da je sigurnost  važna komponenta uspješnog poslovanja.

Učinite si uslugu i uložite u rješenja koja će vam osigurati zaštitu.

Podijeli: