Svaka priča vrijedna pričanja treba biti zabilježena u OBLAKU

Tri razloga za rad od kuće ovaj mjesec

Samo jedan letimičan pogled uokolo po uredu, otkriva val promjena koje brišu poslovni svijet koji smo do sada poznavali: ormari postaju sve prazniji obzirom da veliki broj zaposlenika radi od kuće čak i nekoliko dana u tjednu, pop-up prozorčići unificiranih poruka plutaju preko zaslona ekrana, i broj kolega koji sudjeluju u virtualnim sastancima zahvaljujući pojavi video konferencije i dijeljenju zaslona, se polako ali sigurno povećava.  

Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta kroz neradni petak, sada i četvrtak, ili poslodavci u poteškoćama kojima je u interesu smanje troškova firme, dijelom nesvjesno i sami sudjeluju u ovakvom načinu rada, za kojeg bi ruku diglo čak 89% zaposlenika kojima priroda posla to dozvoljava.

U cijeloj Europskoj uniji se intenzivno radi na tome da zaposlenici postanu u cijelosti mobilna radna snaga.

Tome u prilog ide činjenica da oko 40 milijuna Amerikanaca radi od kuće barem jednom tjedno, a očekuje se da će se taj broj popeti na 63 posto u idućih pet godina. Štoviše, mnoga istraživanja na uzorku osoblja telekom operatera su pokazala da su zaposlenici koji rade od kuće daleko produktivniji od kolega na fiksnom radnom mjestu i gotovo je dvaput vjerojatnije da će raditi više od 40 sati tjedno (samo 28 posto djelatnika izvan telekomunikacijskog sektora radi preko 40 sati, dok 53 posto zaposlenika u telekomunikacijskom sektoru to redovno čini).

Sigurno vam nedostaju dugi sastanci i dugi razgovori u kantini tvrtke, kafiću ili restoranu u zgradi. Međutim, možda vam nedostaje i nešto drugo i drugačije, a da toga niste niti svjesni.
Dati ćemo vam tri razloga da pristanete na mobilnu radnu snagu ovaj mjesec:

1. Tehnologija je dostupna:  postoji dobar razlog zašto je došlo tako do naglog zaokreta u radu na daljinu;  zato jer  je tehnologija procvjetala. Zahvaljujući valu jedinstvenih rješenja za suradnju i robusnom telefonskom sustavu, rad ureda može se lako simulirati od kuće i zaposlenici mogu uživati ​​u istim značajkama koje bi imali u uredu.  Od trenutnih mogućnosti za govorne obavijesti  na e-mail (pronađi me/slijedi me), postoji pravo malo bogatstvo značajki i rješenja u objedinjenim komunikacijama koja će podržati dinamiku rada udaljenoj radnoj snazi.

2.Fleksibilnije radne obveze: koliko puta je vaš šef uzdahnuo na činjenicu da mu glavni kandidat za radno mjesto živi u susjednoj ili nekoj drugoj državi? Činjenica je da se neki od najboljih talenata za vašu tvrtku nalaze upravo u drugim državama. Biti u mogućnosti zaposliti djelatnika koji zadovoljava baš sve kriterije koje tražite je velika blagodat za tvrtku,bez obzira što se nalazi 500 km dalje. Dobiti ćete vrhunskog novaka kojeg možete skrojiti u djelatnika po mjeri.

3.Korporativna kultura se mijenja: vjerojatno primjećujete da se vaš ured, gledajući godinama unatrag, pomlađuje. Do 2020., svi rođeni između 1980. i 2000. će formirati 50 posto globalne radne snage, a svima njima je zajedničko da žele raditi za rastuće kompanije. Neovisno istraživanje provedeno na zaposlenicima gore navedenih godišta u Hrvatskoj  je pokazalo da 41 posto djelatnika radije komunicira elektronski za razliku od kontakta „oči u oči“, pa čak i komuniciranja telefonom. Osim toga, 71 posto želi priliku raditi u ostalim državama članicama EU. Drugim riječima, vaša tehnologija mora držati korak s ovom brzo razvijajućom radnom snagom.
Lijepo je  pojasnio predsjednik grupe „Procter & Gamble“ govoreći da,  "radno mjesto i radna snaga će se promijeniti prilično dramatično kako koračamo naprijed. Cijeli koncept rada će postati fleksibilniji."

Gdje ćete se vi smjestiti kada govorimo o mobilnoj radnoj snazi? Jeste li „za“!?

Hoćete li ovaj mjesec  zatražiti rad od doma ili ćete možda to nekome omogućiti!? Javite nam, želimo čuti vaše mišljenje!

Podijeli: