Svaka priča vrijedna pričanja treba biti zabilježena u OBLAKU

Plan za 10

Podatkovni centar u Skvidu je projektiran prema najvišim standardima informatičke struke. 99,99% vremena radi, u prosjeku ima 4,32 minute stanke mjesečno. Ova količina dostupnosti znači da moramo imati redundanciju na svakoj razini, uključujući više poslužitelja internet veze i električne energije. Svaki uređaj na mreži je na UPS-u (pričuvnoj bateriji) a sve je to dodatno osigurano dizelskim generatorima. Ova razina redundancije je skupa i zahtijeva ozbiljnu radnu snagu da bi naši klijenti, a to je nužno, uvijek imali ton za zvanje.

Nitko ne mari za to, ali što ako nestane Interneta ili ako nestane struje? Što možete učiniti kako bi uvelike poboljšali dostupnost vaše lokalne mreže (LAN)? Uz nekoliko jednostavnih smjernica, svaka organizacija bez obzira na veličinu, trebala bi osmisliti svoj plan za 10 i mirno spavati noću.

Korak 1 – UPS akumulator

Neprekidni izvor napajanja ili UPS je jedan cjenovno najpristupačniji i učinkoviti način za povećanje dostupnosti na LAN-u. UPS-ovi dolaze u raznim veličinama i rasponu cijena od 600 kuna do nekoliko desetaka tisuća kuna. Većina malih i srednjih poduzeća mogu funkcionirati s 3000 va, s UPS-om niskog do srednjeg napona, koji košta negdje između 3.000,00 kn do 7.000,00 kn. Ne trebate imati svaki uređaj na na UPS-u, samo najvažnije uređaje. Kad padne napajanje, vjerojatno možete raditi bez vašeg printera na primjer, ali vaša internet veza treba funkcionirati. Najvažniji uređaji koji će održati vaše telefone na životu, a trebali bi biti prikopčani na UPS su modem (onaj koji vam je dao vaš davatelj internet usluga ), router / firewall, PBX telefonska centrala (ako se nalazi na vašoj lokaciji , ako imate virtualnu centralu, nema potrebe za stavljanjem servera na UPS) i telefoni (vidi Power over Ethernet niže). Postoje mnogi UPS alati koji su besplatno dostupni online kako bi vam pomogli odrediti veličinu i vrstu UPS-a koja će vam najbolje odgovarati za tvrtku.

Korak 2 – Power over Ethernet (PoE)

Svi telefoni iz naše ponude dolaze sa A/C adapterom za struju. Problem sa korištenjem A/C adaptera je da ako sve svoje telefone držite u vrlo skučenom prostoru, onda nećete biti u mogućnosti ih sve spojitI na pričuvnu bateriju. Kako biste riješili taj problem, morat ćete nabaviti Power over Ethernet preklopnik (također poznat kao PoE switch). PoE znači da se napajanje vrši kroz mrežni kabel, umjesto strujnog kabela. Ova centralizirana moćna arhitektura ima niz prednosti, uključujući manje kablova na svakom stolu, lakšu administraciju, a naravno i svi vaši telefoni će ostati online tijekom nestanka struje, dok je vaš PoE prekidač na UPS-u. PoE prekidača ima raznih, mi koristimo LINKSYS by CISCO SB SGE2000P (ima ih od 2.500,00 kn). Tu možete uključiti do 24 telefona, daje najviše za novac u smislu mogućnosti, a dolazi s korisničkim sučeljem za koje vam ne treba diploma FER-a da biste mogli u njemu raditi.

Korak 3 – Redundantnost

Dva koraka iznad su obično dovoljna da se osigura što više vremena neprekidnog rada ali ako stvarno želite „šutnuti loptu“ u smislu redundantnosti, potrebna vam je druga internetska veza. Ovih dana, cijena internet priključka i veza je više-manje dostupna svima, a tu su dobri Ciscovi ruteri koji omogućuju dual WAN vezu. To znači da je prebacivanje između ISDN/ DSL / optičke veze lakše nego ikad. Postoje čak uređaji koji mogu spojiti vaše veze, tako da druga internet veza nije samo na čekanju. To se može koristiti uz glavnu vezu, tako da možete koristiti obje u potpunosti. Kad uzimate sekundarnu internetsku vezu, imajte na umu da ne mora imati punu snagu kao i glavna internetska veza, ali bi trebala biti dovoljna za kritične aplikacije u slučaju kvara ili nestanka interneta.

Slijedeći ove jednostavne smjernice za redundantnost, vaš LAN možete unaprijediti, kako bi vaše poslovanje bilo operativno s radom u slučaju raznih prekida ili zastoja.

Podijeli: