Svaka priča vrijedna pričanja treba biti zabilježena u OBLAKU

Novost na tržištu: softverski definirane širokopojasne mreže

Ono što su nekad bili VoIP i UCaaS i način na koji su te tehnologije izmjenile pravila igre na tržištu, danas su softverski definirane širokopojasne mreže (eng. software defined WAN ili SD-WAN) koje tržište osvajaju zbog uštede troškova u odnosu na tradicionalne mreže.

Mijenjaju se tehnološke vizure, s njima i percepcije među tvrtkama. Definitivno nema sumnje, softverske mreže su zadnji krik tehnologije.  
Softverski definirane širokopojasne mreže su specifične po primjeni umrežavanja softverski definiranih tehnologija koje se primjenjuju na WAN vezama koje se koriste za povezivanje poslovnih mreža velikih zemljopisnih udaljenosti, recimo za podružnice i podatkovne centre. Očekuje se da će vrijednost tržišta softverskih mreža u EU dosegnuti 6 milijardi eura do 2020. godine, a 50% tvrtki će usvojiti takve vrste mreže u slijedeće tri godine.
Ušteda na troškovima više nije glavni pokretač koji potiče ovu tehnološku eksploziju. Transformativna vrijednost softverskih mreža baca rukavicu na stol postojećem tržištu širokopojasnih mreža jer tvrtke mogu smanjiti složenost svoje mreže i dobiti mjerljivije podatke o prednostima kontrole, troškovima i funkciji.

Kroz sposobnost centralnog upravljanja mrežom u realnom vremenu kao što su izmjene na mreži, segmentacija mreže, auto provisioning, analitika i širina pojasa, IT i mrežni stručnjaci poboljšavaju poslovne rezultate pomoću softverskih mreža. Big data je često spominjani termin danas među IT-evcima. Međutim, svi znamo da dobru podatkovnu mrežu mjerimo ne samo po njezinoj širini, već još važnije, po sposobnosti tvrtke da reagira i da se suprotstavi.

Tu zapravo leži prava korist softverskih mreža koja u praksi nadilazi činjenicu o uštedi troškova.

Podijeli: