Svaka priča vrijedna pričanja treba biti zabilježena u OBLAKU

Kako preživjeti 3-mjesečni probni rok

Bilo da se radi o novom poslu ili novom projektu, prva tri mjeseca su uvijek kritična. Oni određuju tempo  dana i mjeseci koje dolaze. Definiraju čak i godine koje su pred nama. Ta tri mjeseca su više od probnog roka - to je naš plan za budućnost.

Jednako kao i kad ste trener, početak je vrijeme da upoznate svoje igrače. Tako sam i ja doživljavala svoja prva 3 mjeseca u Skvidu. Kao cilj sam si odredila poboljšati način kako Skvid funkcionira s klijentima podizanjem našeg programa i usluga na višu razinu.
S više od 7 godina iskustva u unificiranim komunikacijama, imala sam zadovoljstvo raditi s nekoliko naših vodećih telekom operatera. Moja specijalnost su u posljednjih nekoliko godina bili razvojni kanali, uključujući: upravljanje uslugama, unificirane komunikacije i virtualni call centri.

Zašto vam to govorim? Zato što znam da posao davatelja telefonske usluge treba napredovati i ići naprijed. Skvid je za to u odličnoj poziciji i položaju i to je ono što me tu još uvijek privlači. I to je razlog zašto sam ostavila prošli posao kako bi postigla još bolje iskustvo i potražila svjetliju budućnost. Nedavno sam razmišljala o svom probnom roku  u Skvidu. Umjesto da sam nostalgična, radije biram misliti o pristupu - a što sam naučila kad sam došla u Skvid – koji mi je pomogao u borbi s novom ulogom i rješavanjem novih projekata.

5 poteza za prva 3 mjeseca

1. Potražite pravu vrstu iznenađenja.

Da li znate gdje da tražite? Osobno volim promatrati i slušati, baš kako mudra izreka "dva oka, dva uha, jedna usta". Dajte si vremena i otkrijte tko su vam partneri. Potražite svoje partnere i otkrijte politiku, procese i programe koje podržava firma ili organizacija u kojoj radite. Promotrite i analizirajte proizvode i usluge. Probajte pronaći onaj koji vam najbolje odgovara, s kojim biste posebno voljeli raditi.  
Kad sam ja počela raditi na svom novom radnom mjestu, bacila sam se na detalje poslovnog plana i  našla sam puno iznenađenja slijedeći ovaj korak. Poanta je da se sa svime upoznate na vrijeme.  Pogledajte iza svakog ugla i pronaći ćete ta ugodna iznenađenja. I onda ćete znati kako izvući najbolje od svakog od njih.

2. Zalažite se i gradite kulturu izvrsnosti.

Sve je u energiji, stavu i jasnoj, konciznoj komunikaciji. Budite strpljivi i spremni prepoznati i upoznati mogućnosti pred vama. Neka svi osjete gdje ste glavni.  Europska komisija procjenjuje rast tržišta unificiranih komunikacija za oko 7,81 milijardi € do 2020. godine, a i ja naravno želim da moja tvrtka zgrabi što više od tog kolača, odnosno dijela tržišta.  Jedini način da u tome uspije je da ima radnu snagu punu entuzijazma, koja je uzbuđena i spremna za pobjedu. Ja sam sretna što sam to pronašla upravo u Skvidu. Međutim, ako vi to ne pronalazite u svojoj firmi, nemojte odustati. Pronađite načine za poticanje elana i kulture izvrsnosti unutar projektnog tima ili svoje radne grupe.

3. Proširite se na nove kanale.

Kao rukovoditeljica u odjelu razvoja, zadužena sam i za širenje poslovanja na nove kanale i otkrivanje mogućnosti rasta prihoda kako bi ubrzali naš rast. Međutim, snaga ovog poteza reflektira se i odnosi i na mnoge druge uloge u firmi, bilo da prodajete direktno klijentima, preko partnera ili uslužujete potrošače. Uvijek postoje nove mogućnosti zarade. To zahtjeva od zaposlenika da gledaju na uspjeh kroz perspektivu cijele tvrtke. Gledanje na svijet kroz ovakav objektiv - a ne kroz pojedinačne uspjehe - je teška tranzicija u mnogim tvrtkama.

4. Uspostavite svoja pravila oko angažmana.

U svakom novom poslu ili projektu, preporučujem da si postavite jasnu sliku puta kojim namjeravate ići. Jednako je bitno kao i kad tražite nove kanale i mogućnosti. Međutim, posljednje što želim jest stvaranje sukoba. To znači da ćete morati dobro osluškivati prilikom korištenja ovakvog načina poslovanja. Tu je puno napornog rada i to najviše na sebi, jer spriječavanje kao i iskorjenjivanje sukoba nije nimalo jednostavan posao. Budite sigurni da ćete se za vrijeme 3-mjesečnog probnog roka naslušati, svašta vidjeti, ali i bezbroj puta progutati i pregristi jezik, jer puno njih misli da može raditi i govoriti što hoće i kada god hoće. Međutim, ne i dokle hoće. 

5. Nemojte stati (osim da biste nazdravili).

Kad ste odradili svoj probni rok, kada je prvih  90 dana iza vas, važno je procijeniti koliko ste daleko dogurali u ostvarenju svojih ciljeva. Ne zaboravite nazdraviti svojim uspjesima! Budite stalno na oprezu i pod blagim pritiskom jer je upravo to ono što vas gura dalje.  Vjerujte u ono što radite i slavite svoj uspjeh. Ne zaboravite nastaviti grabiti naprijed. Ne dajte da vas kratkoročni uspjeh zanese jer ovo je vrijeme kada si crtate kartu za naredne tri godine. Jednako kao i kad vozite auto: ako na vrijeme pogriješite cestu, lako se okrenete polukružno i nastavite u pravom smjeru, nego kada kilometrima vozite u krivom smjeru.

E sad me skužajte,...imam 2016. na kojoj treba raditi!

Podijeli: