Svaka priča vrijedna pričanja treba biti zabilježena u OBLAKU

Izazov: Ljudi nasuprot tehnologije

U današnjem elektroničkom svijetu, tvrtke su se preselile s tradicionalnih oblika treninga djelatnika na zgodnije i povoljnije sustave i tečajeve za upravljanje i obuku djelatnika. S obzirom da obuku naših djelatnika provodimo već više od 10 godina, i dalje mislim da je pristup učenju koji koristi i objedinjuje sve tri opcije na kraju ipak najučinkovitiji.

Prednosti klasične obuke (s instruktorom)

Interna studija koju smo proveli kod naših klijenata iz prodajnog segmenta, pokazala je da 72% vodećih prodajnih tvrtki i dalje koristi i drži da je tradicionalni trening najučinkovitiji način za treniranje svog prodajnog osoblja. Što mislite zašto?

- interakcija s instruktorom jedan-na-jedan i rasprava u realnom vremenu su puno učinkovitiji način učenja za većinu djelatnika. Imajući na raspolaganju instruktora ili predavača iz stručnog predmeta i područja koji odmah može odgovoriti na pitanje i na praktičnim primjerima obrazložiti upite djelatnika, čini takav trening daleko najučinkovitijim. Individualizirani pristup se ne može primjeniti u online treningu;

- instruktor može podesiti intenzitet treniranja na temelju razine znanja i razumjevanja djelatnika. Uza sve to, iskusan instruktor može uspješno podučavati djelatnike svih razina stanja, kompetencija i intelekta;

- učenje konkretnih vještina je najlakše kroz rad. Zamislite učenje međuljudskih vještina ili rukovanje s komadom stroja nasamo! Zasigurno je timski rad od presudne važnosti, pogotovo u učenju konkretnih vještina s obzirom na svladavanje pogrešaka na kojima je potrebno učiti, analizirati ih i prokomentirati u sigurnom okruženju;

- grupne interakcije poboljšavaju učenje, djelatnici uče od instruktora i jedni od drugih. Takav pristup ne možete primjeniti u online treningu;

- razine interesa se povisuju, manje su mogućnosti odvlačenja pozornosti. Većina djelatnika zadržava izvrsne rezultate nakon pohađanja treninga.

Prednosti online obuke

Dok svi pokazatelji govore u prilog klasične obuke, to ne znači da je online obuka nužno neučinkovita. Ustvari, 51% tvrtki za obuku djelatnika koristiti online pristup pomiješan s klasičnim. Napredak u online obučavanju stalno mijenja prostor obučavanja:

- nudi stalan pristup resursima,

- prati uspješnost zaposlenika i razvoj vještina,

- smanjuje troškove osposobljavanja, oslanjajući se na aplikacije i softver kao domaćina koji provodi obuku, umjesto stvarnog instruktora.

U obje vrste obuke važno je zadržati pažnju djelatnika, animirajući ih psihički i intelektualno. Pronalaženje alata i resursa za vaše poslovanje može vas koštati nekoliko pokušaja i pogrešaka, ali je važno zapamtiti da je trening bilo koje vrste neophodan da bi se izgradila jaka poslovna i radna snaga.

Podijeli: